Thalidomide: Pengajaran Tentang Pentingnya Kajian dan Pengawasan Ubat

thalidomide

Pada penghujung tahun 1950 dan awal 60-an, di negara-negara Eropah seperti Jerman dan England, terdapat kenaikan kelahiran bayi-bayi yang kurang sempurna dari segi fizikal. Mereka dilahirkan dengan keadaan yang dinamakan ‘phocomelia’, di mana anggota kaki atau tangan mereka pendek atau tiada. Bayi-bayi ini juga lahir dengan kecacatan di muka, mata, telinga, kemaluan dan organ dalaman seperti jantung, buah pinggang dan usus. Penemuan ini menggemparkan, dan tindakan segera dibuat untuk menjejaki apakah puncanya.

Kenapakah banyak kejadian ini berlaku di kalangan bayi di ketika itu dan di negara-negara tertentu sahaja?  Apakah yang diambil ibu-ibu ini semasa mengandung yang menyumbang kepada tragedi ini? Pada tahun 1961, dua orang doktor dari Australia mengesahkan bahawa terdapat satu ubat yang diambil oleh ibu-ibu hamil ini yang menyebabkan kemalangan ngeri ini. Tragedi ini berlaku disebabkan satu ubat yang dinamakan sebagai Thalidomide

Teratogen, bahan yang bahaya terhadap perkembangan janin

Kita sedia maklum, kebanyakan ibu-ibu mengandung akan mengalami muntah dan loya. Pada ketika itu, terdapat satu rawatan ‘morning sickness’ di kalangan ibu-ibu mengandung ini, iaitu ubat bernama Thalidomide yang dibangunkan oleh sebuah syarikat Jerman. Berikutan keberkesanannya, ia telah dipasarkan ke 46 negara-negara lain.

Walaubagaimanapun, ia tidak masuk ke pasaran Amerika Syarikat kerana US FDA tidak memberi kelulusan terhadap penggunaannya. Lain pula keadaannya di Eropah – terdapat 10,000 hingga 15,000 kes kelahiran ‘phocomelia’ sebelum ubat ini ditarik balik. Bukan sahaja itu, sepanjang tempoh ubat ini digunakan juga, terdapat peningkatan kes keguguran di kalangan ibu-ibu hamil.

Walaupun pernah diambil hanya sekali semasa umur kandungan pada minggu ketiga dan ketujuh, Thalidomide boleh menyebabkan teratogenesis – proses pembentukan janin yang tidak normal. Bahan yang menyebabkan ketidak-normalan kepada janin atau bayi yang dilahirkan pula dikenali sebagai teratogen. Jadi bagaimana ubat thalidomide ini boleh menyebabkan kemalangan ini? Tiadakah ujian yang dilakukan untuk menguji kesan sampingannya?

Perbezaan biologi di antara spesis-spesis haiwan

Sehingga kini, ia tidak dapat dipastikan secara tepat apakah ujian yang dijalankan oleh syarikat Jerman ini sebelum memasarkan ubat tersebut. Dokumentasi dan kajian ubat pada tahun 50 dan 60-an adalah berbeza dan terhad berbanding zaman sekarang. Ada yang mengatakan ia diuji di dalam tikus, tetapi tidak diuji di dalam tikus yang bunting. Ada juga yang mengatakan ia diuji di dalam tikus, tetapi tidak di dalam di dalam haiwan primata (‘primate’) yang lebih menyerupai manusia seperti monyet.

Semasa tahun 50 dan 60-an, komuniti sains tidak begitu peka tentang perbezaan biologi di antara spesis-spesis haiwan, terutama sekali dalam aspek tindakbalas ubat. Ini antara sebab ubat ini dilepaskan ke pasaran walaupun tanpa melalui ujian di dalam spesis haiwan yang lain, kerana ujian di dalam tikus sahaja dianggap mencukupi. Selepas berlakunya kejadian mendukacitakan ini, kajian mendapati thalidomide juga menyebabkan kecacatan pada janin haiwan primata seperti baboon dan haiwan bukan primata seperti arnab, haiwan marsupial, hamster, ayam dan ikan laut. Kajian juga mendapati tikus adalah kurang sensitif terhadap kesan thalidomide berbanding spesis-spesis lain.

Sistem biologi di antara ibu dan janin

Selain faktor spesis yang mempengaruhi kerentanan (susceptibility) terhadap suatu teratogen, sifat sesuatu molekul ubat itu juga mempengaruhi samada ia boleh merentas laluan trans-plasenta yang menghubungkan sistem biologi di antara ibu dan janin atau tidak.  Setiap bahan mempunyai kebolehan berbeza-beza untuk untuk melepasi laluan trans-plasenta. Sebagai contoh, jika sesuatu bahan itu lebih larut lemak (more lipid soluble), ia akan lebih mudah merentas laluan trans-plasenta ini. Begitu juga dengan molekul ubat yang berat molekulnya kurang dari 600 kilodalton dan mempunyai caj ion yang rendah.

Selain itu, sewaktu sesuatu ubat diambil oleh ibu, ia akan melalui proses metabolisma  di dalam badan ibu. Selepas di metabolismakan oleh badan ibu, kadar hayat (half-life) molekul itu menentukan samada ia boleh pergi merentas ke janin atau tidak.

Adakah semua bahan yang boleh merentas laluan trans-plasenta adalah bahaya?

Namun, tidaklah bermakna semua ubat dengan berat molekul rendah atau kadar hayat yang panjang semuanya menyebabkan kecacatan pada janin – tidak! Jika sesuatu bahan boleh merentas laluan trans-plasenta, tetapi tidak menyebabkan bahaya pada janin – ia masih selamat diambil. Seperti contoh – kafein dalam kopi. Ia boleh merentas laluan trans-plasenta ibu-janin dengan mudah, tetapi ia tidak bersifat teratogenik dan tidak menyebabkan kecacatan kelahiran.

Perlu diingatkan juga, hanya kerana thalidomide bertindak pada minggu ketiga hingga ketujuh, tidak bermakna ubat-ubat lain juga bertindak pada masa yang sama. Setiap ubat atau bahan, mempunyai tindakbalas teratogen (jika ada) yang berbeza-beza.

Pengajaran dari tragedi Thalidomide

Tragedi Thalidomide ini telah mengubah cara sesuatu ubat diuji sebelum dipasarkan ke masyarakat. Polisi saringan sesuatu ubat kini amat tegas dan melibatkan beberapa spesis haiwan dan juga kajian makmal. Walaupun demikian, pemantauan selepas pemasaran dan nasihat kaunseling masih perlu aktif dilakukan.

Kini Thalidomide digunakan kembali kerana didapati berkesan untuk merawat penyakit kusta dan sejenis barah sel darah yang dinamakan ‘multiple myeloma’. Namun demikian, ia perlu datang kepekaan yang tinggi tentang bahayanya terhadap ibu mengandung. Baru-baru ini pada tahun 2013 di kalangan pesakit kusta di Brazil, tragedi ini berulang kembali. Ini berlaku kerana  pesakit tidak dimaklumkan atau betul-betul faham betul tentang kesan bahaya ubat ini, malah berkongsi ubat dengan rakan pesakit yang lain.

Implikasi terhadap anda sebagai pengguna

Setiap jenis ubat kini datang dengan Kategori Kehamilan FDA untuk mengklasifikasikan keselamatannya terhadap ibu mengandung. Maka jika anda hamil, rujuklah ahli farmasi anda atau doktor sebelum mengambil sesuatu jenis ubat atau supplemen. Anda juga seharusnya tidak berkongsi sebarang ubat dengan orang lain tanpa nasihat ahli farmasi, apatah lagi bahan-bahan lain yang tiada  kelulusan KKM.

Rujukan

  1. Asatsuma-Okumura T, Ito T, Handa H. Molecular Mechanisms of the Teratogenic Effects of Thalidomide. Pharmaceuticals (Basel). 2020;13(5):95.
  2. Vargesson N. Thalidomide-induced teratogenesis: history and mechanisms. Birth Defects Res C Embryo Today. 2015;105(2):140-156.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.