Cara Tanam Jagung yang Betul dan Mudah

cara tanam jagung

Apakah cara untuk tanam pokok jagung yang betul dan mendatangkan hasi yang banyak. Artikel ini akan menerangkan berkenaan cara tanam jagung yang betul berserta penjagaannya.

Isi Kandungan
 1. Persekitaran
 2. Jenis Tanah yang Sesuai
 3. Amalan Penanaman
 4. Pemilihan Jenis Jagung
 5. Pembajaan
 6. Pengurusan Rumpai
 7. Pengairan
 8. Penuaian

Jagung (Zea mays L.) adalah bijirin yang paling penting di Malaysia dan dihasilkan untuk pelbagai kegunaan. Pengeluaran jagung di peringkat ladang yang berjaya adalah bergantung kepada aplikasi input yang betul tanpa memberi kesan negatif kepada persekitaran. Oleh itu, pemilihan input seperti kultivar, jenis tanah, kepadatan tanaman, pembajaan, kawalan serangga perosak dan rumpai, penuaian, pemasaran dan sumber kewangan memainkan peranan penting untuk penanaman jagung.

Secara amnya, jagung dihasilkan untuk dimakan terus dan berfungsi sebagai makanan ruji. Walaubagaimanapun. Jagung juga akan diproses untuk sebagai bahan bakar (ethanol) dan kanji (starch). Dan kanji ini akan ditukarkan menjadi produk seperti sorbitol, Dextrine, sorbic dan lactic acid, dan barang keperluan rumah seperti  bir, ais krim, sirap, gam, bunga api, dakwat, bateri, mustard, barang-barang kosmetik, aspirin dan cat.

Persekitaran


1. Suhu

Jagung memerlukan cuaca yang sederhana dan tidak boleh ditanam di kawasan di mana suhu harian purata kurang daripada 19 ºC. Walaupun suhu minimum untuk percambahan adalah 10 ºC, percambahan akan lebih cepat apabila suhu tanah 16 hingga 18 ºC. Suhu kritikal yang akan menjejaskan hasil tanaman adalah kira-kira 32 ºC.

2. Air

Kira-kira 10 hingga 16 kg bijirin akan dihasilkan untuk setiap milimeter (mm) air yang digunakan. Hasil 3152 kg/ha memerlukan antara 350 hingga 450 mm hujan per setahun. Pada fasa pertumbuhan matang, setiap tanaman akan menggunakan 250 l air.

Jenis Tanah yang sesuai


Tanah yang paling sesuai untuk jagung adalah mempunyai sistem saliran yang baik, optimum kelembapan dan kuantiti nutrient yang mencukupi dan seimbang.

Tetapi secara amnya, jagung memerlukan tanah yang mempunyai tanah liat kurang daripada 10% yang mempunyai keadaan udara dan kelembapan adalah optimum untuk pengeluaran jagung yang sihat.

Amalan Penanaman


1. Penanaman

Penanaman boleh dimulakan apabila air bawah tanah (groundwater) dan suhu tanah adalah sesuai untuk percambahan benih yang baik. Sekiranya suhu udara minimum 10 hingga 15 ºC selama tujuh hari berturut-turut, percambahan benih boleh dijalankan.  Percambahan benih tidak boleh berlaku apabila suhu di bawah 10 ºC.

Penanaman harus dijadualkan sebaik mungkin kerana tahap pertumbuhan jagung yang sensitif dipengaruhi oleh cuaca yang terlampau panas dan air (iaitu peringkat pendebungaan).

2. Kedalaman lubang tanaman dan teknik tanaman

Kedalaman lubang tanaman adalah dari 5 hingga 10 cm, dan bergantung pada jenis tanah dan tarikh penanaman. Sebagai panduan, lubang penanaman harus lebih cetek di tanah seperti tanah liat berbanding di tanah berpasir.

3. Populasi tanaman dan lebar baris

Populasi tanaman per unit kawasan penanaman adalah lebih penting daripada lebar baris tertentu. Lebar baris di bawah tanah kering keadaan boleh berbeza dari 0,91 m hingga 2.1 atau 2.3 ​​m.

Pemilihan Kultivar


Contoh kultivar(Jenis tanaman) jagung yang selalu di tanam di Malaysia adalah seperti berikut.

 • GWG 111
 • GWG 888
 • SUWAN 3

Pembajaan


1. Kaedah aplikasi

Nitrogen (N)

Kadar aplikasi yang dicadangkan berikut perlu dibuat mengikut kaedah band yang mana baja diletakkan 5 cm sebelah benih dan 5 cm di bawah benih.

Kadar aplikasi tidak boleh lebih:

0, 9 m baris: tidak lebih daripada 40 kg N/ha  
1, 5 m baris: tidak lebih daripada 30 kg N/ha  
2, 1 m baris: tidak lebih daripada 20 kg N/ha N dan K tidak boleh melebihi 70, 50 dan 30 kg/ha bagi lebar.              

Kuantiti yang lebih besar boleh, bagaimanapun, digunakan, dengan syarat bahawa ini diletakkan 7 ke 10 m ke sisi dan di bawah benih. N hendaklah sentiasa dimasukkan ke dalam campuran tumbuhan baja, tetapi keadaan cuaca dan sisa dalam tanah akan menentukan apabila kebanyakan N perlu digunakan.

Kekurangan dalam N menimbulkan tumbuh-tumbuhan muda yang pucat, Semasa peringkat seterusnya, daun mula kekuningan, menunjukkan ciri daun yang terbalik V-bentuk.

Potassium (K)

Untuk K, kadar aplikasi tidak boleh melebihi;

0, 9 m baris: tidak lebih daripada 40 kg P/ha  
1, 5 m baris: tidak lebih daripada 30 kg P/ha
 2, 1 m baris: tidak lebih daripada 20 kg P/ha

Kekurangan kalium menunjukkan simptom daun akan nekrosis yang bermula dari daun lebih rendah dan merebak ke daun bahagian atas.

Pengurusan Rumpai


Kawalan rumpai adalah penting selepas enam hingga lapan minggu lepas tanam. Ini adalah kerana, terdapat persaingan antara rumpai dengan tanaman untuk mendapatkan nutrien dan air sepanjang tempoh pertumbuhan.

Rumpai boleh dikeluarkan secara mekanikal, atau dengan secara manual.

Pengairan


Jagung adalah tanaman bijirin yang memerlukan air yang mencukupi untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Ia boleh menghasilkan dari 16 hingga 100 tan/ha dalam tempoh yang agak singkat (100 hingga 120 hari). Oleh itu jagung merupakan tanaman bijirin yang paling cekap dari segi penggunaan air.

Proses Penuaian


Jagung boleh dituai secara mekanikal atau dipetik seperti biasa

Diharap tips cara tanam jagung ini memberi manfaat kepada para pembaca.

Beli Biji Benih Jagung Di Sini

Cara Tanam pokok lain yang anda perlu tahu:

DurianTembikaiLabu
Daun KesumBuah NagaLimau Purut
AvocadoUbi KeledekKangkung
KentangPisangTomato
Bayam BrazilTaugehPokok Cili
SeraiCendawanSawi
SaladNanas MD2Daun Sup
JagungBawang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 9 =

Open

Close