Penciptaan Vaksin COVID-19 – Bahagian Akhir

vaksin covid-19

Dalam rencana kali ini, penulis akan membincangkan mengenai vaksin CoronaVac yang dihasilkan oleh syarikat biofarma Sinovac Biotech dari China. Vaksin CoronaVac ini dicipta berdasarkan teknologi yang telah direka dan diguna pakai semenjak kurun ke 18 lagi.

Teknologi ini berasal dari ilmu saintifik yang dicipta pada zaman Kerajaan Ottoman sebelum Dr Edward Jenner (1749-1823) yang terkenal dengan gelaran ‘Bapa Vaksinasi’ melaporkan kejayaannya menggunakan teknik vaksin cacar air yang sedikit berbeza.

Teknik vaksinasi yang digunakan di zaman Kerajaan Ottoman ini banyak diceritakan oleh Lady Mary Wortley Montagu yang merupakan isteri kepada Duta British ke Turki pada ketika itu. Teknik yang diguna pakai di zaman Kerajaan Ottoman juga dijumpai di India dan China pada kurun ke 18. Kejayaan dalam penerokaan teknik ini telah berjaya membantu mengurangkan penyakit cacar air pada ketika itu.

Penyakit cacar air ini ialah sejenis penyakit berjangkit yang bersifat endemik iaitu bermaksud penyakit yang sentiasa terdapat pada orang atau daerah tertentu. Teknologi yang dianggap traditisional ini telah melalui banyak fasa penambahbaikan selari dengan perkembangan ilmu sains dan teknologi.

Gambar ini disalin daripada ‘The Origins of Vaccination’.

Vaksin CoronaVac – Sinovac Biotech Ltd.

Vaksin CoronaVac ini dikenali sebagai vaksin yang dihasilkan secara tradisional kerana teknologi ini menggunakan virus COVID-19 hidup yang dibiakkan, dan kemudiannya  dilemahkan supaya tidak dapat menyebabkan penyakit COVID-19 pada manusia. Contoh vaksin daripada virus tidak aktif ini adalah seperti polio, rabies dan hepatitis A. Penyelidik Sinovac telah menggunakan virus COVID-19 yang diambil dari pesakit COVID-19 dari negara China sebagai bahan asas setelah meneliti beberapa sampel virus yang sama dari pesakit COVID-19 dari negara Britain, Italy, Spain dan Switzerland. CoronaVac mencegah virus COVID-19 dengan mengajar sistem imun kita untuk menghasilkan antibodi terhadap Coronavirus SARS-CoV-2. Antibodi ini akan menambat pada protin spike virus COVID-19 yang terletak dipermukaan virus.

Berbeza dari penghasilan vaksin mRNA, penciptaan vaksin CoronaVac ini adalah sama seperti vaksin viral vektor dimana ia memerlukan virus dibiakkan terlebih dahulu. Virus COVID-19 ini dibiakkan dalam skala yang amat besar dengan menggunakan sel buah pinggang monyet sebagai bahan makanan kepada virus ini. Sel ialah bahan yang membentuk tisu-tisu organ tubuh badan. Setelah mencapai kuantiti terterntu, virus aktif ini disiram dengan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai ‘beta-propiolactone’. Bahan kimia ini menyahaktifkan virus COVID-19 dengan menyelit pada bahan genetik (gen-gen) virus ini.

‘Beta-propiolactone’ ialah sejenis bahan kimia yang juga telah diguna pakai untuk menyahaktifkan virus dalam penghasilan vaksin polio, coxackie virus, influenza, rabies dan virus penyakit tangan, kaki dan mulut. Kelebihan bahan kimia ini ialah ia dapat diuraikan sepenuhnya kepada molekul yang tidak toksik yang biasa dijumpai dalam badan kita. Biasanya, peringkat penyahaktifan ini akan dilakukan beberapa kali untuk memastikan kesemua virus ini tidak aktif. Virus COVID-19 tidak aktif bermaksud tidak dapat membiak apabila disuntik ke dalam badan kita tetapi virus yang tidak aktif ini masih mempunyai  protin spike yang utuh dan tidak rosak serta dapat merangsangkan imun sistem pertahanan badan.

Ilustrasi ini disalin daripada nytimes

Imun respon yang diaruhkan oleh vaksin CoronaVac

Tidak seperti vaksin Comirnaty® mRNA, vaksin CoronaVac tidak perlu memasuki sel-sel kita untuk mengaruhkan sistem pertahanan imun respon. Vaksin CoronaVac ini disuntik dilengan kita tetapi ia tidak akan menyebabkan kita mendapat penyakit COVID-19 kerana virus ini tidak aktif justeru tidak dapat membiak dalam badan kita. Kajian telah dilakukan supaya kuantiti vaksin (dos) ini hanya cukup untuk mengaruhkan sistem imun kita. Apabila berada dalam badan kita, sebahagian dari virus tidak aktif ini akan ditelan oleh sejenis sel imun yang dikenali sebagai sel persembahan antigen (antigen-presenting cell).

Ilustrasi yang menunjukkan virus COVID-19 tidak aktif (vaksin CoronaVac) yang ditelan oleh sel imun persembahan antigen setelah memasuki badan kita. Ilustrasi ini disalin dari NY times

Sel imun persembahan antigen ini akan menghadamkan virus COVID-19 dan mempersembahkan sebahagian daripada serpihan virus ini diatas permukaannya. Kemudian sel T pembantu akan mengesan serpihan ini. Serpihan ini akan melekat pada protin diatas permukaan sel T ini dan mengaruhkan sel-sel imun lain untuk memusnahkan vaksin virus tidak aktif ini.

Selain dari sel imun persembahan antigen, sel imun yang dikenali sebagai sel B juga akan bertemu dengan virus ini apabila ia memasuki badan kita. Setiap sel B ini membawa antibodi yang spesifik diatas permukaannya. Sebahagian daripada sel B yang mempunyai bentuk antibodi yang sepadan dengan protin spike virus ini akan berlekatan.  Kemudian sel B ini akan menelan dan menguraikan virus ini kepada serpihan (antigen) dan mempersembahkan serpihan ini dipermukaan. Seterusnya, sel T bantuan akan datang dan melekat pada serpihan yang berada dipermukaan sel B tadi. Perlekatan ini akan merangsangkan sel B tadi untuk menghasilkan antibodi yang mempunyai bentuk yang sama seperti antibodi yang melekat dipermukaan sel B ini.

Antibodi yang dirembeskan ini akan mengenali virus COVID-19 sekiranya kita terdedah kepada virus ini. Antibodi yang mengenali protin spike virus COVID-19 akan melekat pada protin spike ini, seterusnya menghalang virus COVID-19 dari memasuki sel-sel badan kita. Antibodi yang mengenali serpihan bahagian virus COVID-19 yang lain pula akan menghalang virus ini dengan cara respon yang berbeza seperti merangsangkan penghasilan sel imun makrofaj untuk menelan dan menghalang virus ini dari menjangkiti sel-sel badan kita.

Seperti vaksin-vaksin yang tersedia ada, kita tidak tahu berapa lama vaksin CoronaVac ini dapat melindungi kita dari COVID-19. Ini adalah kerana antibodi spesifik yang terjana hasil daripada respon vaksin ini akan berkurangan selepas beberapa tahun. Walaupun begitu sistem pertahanan kita telah pun mempunyai sel-sel memori B terhadap virus COVID-19 yang mungkin akan mengekalkan maklumat pertahanan mengenai virus COVID-19 untuk beberapa tahun atau mungkin juga dekad.

Gambar ini menunjukkan jurutera syarikat Biotech Sinovac, Beijing sedang menghasilkan vaksin CoronaVac. Gambar kredit Agence France-Fresse.

Kajian klinikal vaksin CoronaVac terhadap monyet

Seperti pembangunan vaksin-vaksin yg lain, pembangunan vaksin ini juga tidaklah mudah walaupun dikategorikan sebagai tradisional. Pada fasa kajian klinikal didalam haiwan, penyelidik Sinovac telah menyuntik dua dos pada lapan ekor monyet (rhesus macaques) untuk menguji keselamatan dan keberkesanan vaksin ini. Mereka mendapati tiada kesan sampingan pada kelapan-lapan monyet ini. Selepas 3 minggu disuntik dengan dua dos vaksin, monyet-monyet ini disuntik pula dengan virus COVID-19 pada bahagian paru-paru.

Selepas tujuh hari disuntik dengan virus COVID-19 aktif, mereka mendapati tiada jangkitan COVID-19 pada paru-paru atau pada saluran pernafasan monyet-monyet ini. Hasil kajian ini dibentangkan dalam artikel SCIENCE bertarikh 6 Mei 2020. Walaupun begitu, penyelidik SINOVAC turut mengakui secara umumnya virus COVID-19 tidak menyebabkan jangkitan yang serius terhadap monyet berbanding pada manusia. Jadi monyet sebagai model haiwan bukanlah yang terbaik tetapi tetap memberikan keyakinan yang ianya selamat dan berkesan untuk memasuki fasa klinikal I yang melibatkan manusia. Kekangan kedua pula, hanya lapan ekor monyet terlibat dalam kajian ini menyebabkan data statistik yang terhasil tidak begitu signifikan.

Fenomena merbahaya yang dikenali sebagai peningkatan jangkitan yang bergantung pada antibodi. (antibody-dependent enhancement of infection) juga tidak dilihat pada monyet-monyet ini. Fenomena ini boleh menyebabkan penyakit COVID-19 menjadi lebih teruk apabila dijangkiti dengan virus COVID-19 setelah divaksin. Contoh vaksin yang menyebabkan perangsangan jangkitan yang disebabkan oleh imuniti ini adalah seperti vaksin denggi (Dengvaxia) yang dibangunkan oleh Sanofi Pasteurs, menyebabkan vaksin ini tidak diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah United States (FDA).

Kajian klinikal fasa I dan II terhadap manusia

Pada 13 April, 2020 Sinovac telah menerima kelulusan daripada Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China (China’s National Medical Products Administration) untuk menjalankan ujian klinikal fasa I/II di China bagi menentukan tahap keberkesanan, toleransi, dos dan jadual imunisasi. Kajian ujian klinikal fasa I/II ini dijalankan di wilayah Jiangsu and Hebei bermula pada 16 April 2020 untuk sukarelawan berumur diantara 18-59 tahun dan 22 Mei 2020 untuk sukarelawan yang berusia 60 tahun dan keatas. Ujian klinikal keatas sukarelawan sihat berusia 60 tahun dan keatas ini hanya dilakukan setelah keputusan data klinikal sukarelawan berusia 18-59 tahun tidak menunjukkan kesan sampingan yang memudaratkan. Vaksin CoronaVac ini diambil dalam sela masa 28 hari, iaitu hari 0 (suntikan 1) dan hari 28 (suntikan 2).

Seramai 421 sukarelawan sihat berusia 60 tahun dan keatas telah menerima suntikan vaksin ini atau placebo (aluminium hidroksida). Sukarelawan ini telah dipastikan tidak dijangkiti dengan COVID-19 serta dipastikan tidak mempunyai sejarah alahan terhadap kandungan vaksin ini. Kandungan vaksin CoronaVac ini terdiri daripada virus COVID-19 yang telah dinyahaktifkan dengan beta-propiolactone’, aluminium hidroksida sebagai adjuvan, garam seperti sodium klorida, garam fosfat (phosphate-buffered saline) dan air. Aluminium hidroksida merupakan mineral alam yang termasuk ke dalam golongan ubat antasida (eg. ubat gastrik). Adjuvan ialah bahan yang dapat meningkatkan tindakbalas sistem ketahanan tubuh terhadap vaksin. Tindakbalas buruk (adverse reactions) seperti ruam, pening dan lesu hanyalah sederhana dan selalu dilihat dalam masa 7 hari setelah disuntik. Kebiasaannya tindakbalas ini hilang dalam masa 48 jam. Tindakbalas yang biasa dilihat ialah sakit ditempat cucuk (9%) dan demam (3%).

Kategori sukarelawan yang berusia diantara 18-58 tahun pula terdiri daripada 743 individu sihat telah mendapat suntikan vaksin atau placebo. Tindakbalas buruk (adverse reaction) adalah sederhana dan kebanyakannya hanya menunjukkan simtom sakit ditempat yang dicucuk. Berbanding dengan vaksin viral vektor atau RNA/DNA, peratusan mendapat simtom demam selepas disuntik dengan CoronaVac adalah tersangat rendah. Secara umumnya, CoronaVac tidak memberikan kesan sampingan yang serius untuk inidvidu sihat berusia 60 tahun dan keatas serta sukarelawan berusia 18-59 tahun.  Kehadiran antibodi neutralisasi terhadap virus COVID-19 juga dikesan apabila dua dos suntikan diberikan dengan jarak masa 28 hari. Lebih dari 90% kadar penukaran serum (seroconversion rates) dikesan pada individu dewasa (18-59 tahun) dan orang tua (60 tahun dan keatas).

Ini menunjukkan vaksin CoronaVac ini mempunyai imunogenisiti (berupaya untuk hasilkan antibodi neutralisasi yang signifikan) yang baik. Kadar penukaran serum ialah pengesanan kehadiran antibodi spesifik dalam masa tertentu setelah divaksin. Efikasi atau tahap keberkesanan vaksin ini tidak ditentukan dalam kajian fasa I/II ini.  Tetapi, kajian keatas monyet yang menunjukkan  jangkitan COVID-19 tidak dikesan setelah divaksin berserta kehadiran antibodi neutralisasi memberikan keyakinan yang vaksin ini adalah bermanfaat untuk mencegah jangkitan COVID-19. Ujian klinikal ini juga menunjukkan pemberian dua dos vaksin dalam jarak 28 hari mungkin sesuai untuk diguna pakai jika keadaan jangkitan dalam sesuatu komuniti tidak tinggi dan jarak masa 14 hari mungkin sesuai untuk komuniti yang mempunyai jangkitan yang tinggi.

Kajian ini mempunyai beberapa batasan. Pertama, kehadiran respon sel T tidak dikaji, tetapi akan dikaji dalam ujian fasa klinikal III di Brazil. Kedua, data hanya diperolehi dari individu dewasa yang sihat dan tidak termasuk individu berusia 60 tahun keatas yang mempunyai penyakit kronik yang lebih merbahaya apabila terdedah kepada virus COVID-19.

Kajian klinikal fasa III terhadap manusia – Keberkesanan (efikasi) CoronaVac?

Sinovac mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai ujian klinikal fasa III pada 2 Februari 2021 yang dipaparkan pada laman web syarikat Sinovac. Ujian fasa klinikal III telah bermula pada 21 Julai,2020. Ujian ini telah dilakukan di Brazil, Turki, Indonesia dan Chile dengan sukarelawan seramai 25,000 orang. Suntikan diberikan dalam dua dos, dimana dos kedua diberikan pada hari ke 14.

Sehingga 16 Disember, 2020, seramai 12,396 pekerja dalam sektor kesihatan Brazil yang berumur18 tahun keatas telah menyertai ujian klinikal fasa III ini. Daripada 12,396 sukarelawan ini, terdapat 253 kes COVID-19 positif yang dikesan disepanjang tempoh pemerhatian yang dilakukan. Kadar efikasi keseluruhan atau keberkesanan vaksin dalam menghalang seseorang dari dijangkiti virus COVID-19 bergejala bagi kumpulan ini ialah sebanyak 50.65% (kebarangkalian pengurangan untuk mendapat jangkitan bergejala). Efikasi ini dicapai hasil data pemerhatian selama 14 hari selepas mendapat dos suntikan kedua. Analisis statistik juga menunjukkan vaksin ini dapat mengurangkan kes jangkitan COVID-19 yang memerlukan rawatan hospital sebanyak 83.70% dan 100% dapat menghalang daripada kes jangkitan COVID-19 serius yang mungkin menyebabkan kematian dan perlu dirawat dihospital.

Penyelidik di Turki pula menunjukkan keberkasanan atau efikasi CoronaVac sebanyak 91.25% dalam mencegah jangkitan COVID-19 bergejala daripada 1,322 sukarelawan. Data efikasi ini diperolehi selepas 14 hari disuntik dengan dos kedua. Walaupun begitu, sebenarnya seramai 7,371 sukarelawan berumur 18-59 tahun telah mengikuti ujian klinikal fasa III ini dimana 918 individu terdiri daripada pekerja dalam sektor kesihatan dan 6,453 terdiri daripada individu bukan dalam sektor kesihatan. Indonesia pula menunjukkan efikasi keberkesanan sebanyak 65% berdasarkan 1,600 sukarelawan.

Apakah faktor yang menyumbangkan kepada kadar efikasi yang berbeza ini?

Brazil memilih pekerja sektor kesihatan yang mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat jangkitan COVID-19 sebagai sukarelawan dalam ujian klinikal fasa III. Berkemungkinan pekerja sektor kesihatan ini membuat laporan pemerhatian walau pun hanya mendapat simtom yang sederhana (tidak perlu mendapat rawatan dihospital) selepas mendapat suntikan dos kedua. Ini menyebabkan nilai efikasi menjadi rendah.

Selain daripada kriteria pemilihan sukarelawan yang berbeza, faktor bilangan sukarelawan yang terlibat juga mempengaruhi nilai pengiraan efikasi. Brazil hanya memilih sukarelawan yang teridir daripada pekerja dalam bidang kesihatan, manakala Turki dan Chile pula memilih sukarelawan yang terdiri dari golongan pekerja kesihatan dan orang awam manakala Indonesia pula memilih sukarelawan dari golongan orang awam sahaja. Sinovac berpendapat berkemungkinan sukarelawan Brazil yang terdiri dari pekerja perubatan ini sangat proaktif berbanding orang awam dalam membuat laporan pemerhatian yang menyebabkan bacaan efikasi menjadi 50%.

Bolehkah data ujian klinikal fasa III ini digabungkan seperti yang dilakukan oleh Pfizer?

Menurut Sinovac, ujian klinikal yang direka adalah tidak sama untuk negara-negara tersebut, tapi keputusan yang diperolehi adalah cukup untuk menunjukkan vaksin ini adalah selamat dan berkesan. Menurut Dr Jerome Kim, Pengarah Institut Vaksin Antarabangsa Korea, adalah mungkin untuk menggabungkan data dari beberapa kajian dengan ujian klinikal yang direka berbeza-beza, tetapi ia mungkin perlu melibatkan manipulasi analisis statistik tambahan. Kita akan mengetahui nilai efikasi (keberkasanan) keseluruha vaksin ini selepas data ujian klinikal fasa III ini digabungkan dan diterbitkan. Sehingga rencana ini ditulis, keputusan ujian klinikal fasa III ini masih belum diterbitkan. Kemungkinan juga Sinovac tetap menggunakan nilai efikasi yang sama seperti yang telah dianalisis oleh penyelidik Brazil, Turki dan Indonesia. 

Negara manakah yang telah membeli vaksin CoronaVac ini untuk tujuan imunisasi kebangsaan?

Menurut artikel Global Times China bertarikh 14 Januari 2021, Turki telah bersetuju untuk membeli 50 juta dos dan telah pun menerima 3 juta dos pertama dari Sinovac. Indonesia juga telah menjalankan imunisasi kebangsaan mereka dengan menggunakan vaksin ini. Filipina, Algeria, Ukrain dan Brazil juga telah bersetuju untuk membeli vaksin ini. Ukrain telah pun membuat perjanjian untuk membeli 5 juta dos vaksin CoronaVac. Setakat ini hanya Sinovac sahaja yang membekalkan vaksin untuk Ukrain. Indonesia, Turki, Chile dan Brazil telah meluluskan penggunaan vaksin ini untuk negara mereka.

Syarikat Biotek Sinovac merupakan syarikat yang khusus membuat vaksin di Beijing. Syarikat ini telah menghasilkan vaksin yang telah diluluskan dan diguna diseluruh dunia seperti vaksin terhadap Enterovirus71 (EV71), hepatitis A dan B serta influenza.

Penulis berharap dengan adanya vaksin-vaksin ini, dengan izin Tuhan, pandemik ini dapat dilenyapkan. Sementara itu kita teruslah kekal dengan mempraktikkan SOP (memakai pelitup muka, basuh tangan dengan kerap, elak tempat sesak) kendiri semoga virus ini tidak ada perumah dan lenyap dari bumi Malaysia dan dunia. InsyaAllah.

Video menunjukkan bagaimana vaksin CoronaVac dikilangkan

Rujukan:

 1. The Origins of Vaccination. Nature
 2. Arabic roots of modern medicine.
 3. How the Sinovac Vaccine Works. NY Times 
 4. Vaccines and methods for their production.
 5. CoronaVac COVID-19 Vaccine Description
 6. COVID-19 vaccine protects monkeys from new coronavirus, Chinese biotech reports, sciencemag
 7. Sinovac Announces Positive Preliminary Results of Phase I/II Clinical Trials for Inactivated Vaccine Candidate Against COVID-19
 8. Safety, tolerability, and immunogenicity of an inactivated SARS-CoV-2 vaccine in healthy adults aged 18–59 years: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2 clinical trial, The Lancet
 9. Safety, tolerability, and immunogenicity of an inactivated SARS-CoV-2 vaccine (CoronaVac) in healthy adults aged 60 years and older: a randomised, double-blind, place – The Lancet
 10. Sinovac Announces Phase III Results of Its COVID-19 Vaccine
 11. Explainer: What’s behind varying efficacy data for Sinovac’s COVID-19 vaccine?
 12. At least 17 countries have purchased China-produced COVID-19 vaccines – Global times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × five =

Open

Close