Jom Sihat dengan Lompat Tali

kebaikan lompat tali

Tahukah anda senaman lompat tali adalah antara senaman yang dipandang rendah dari segi kebaikkannya padahal ia adalah senaman yang jauh lebih efektif dan keberkesanannya boleh dirasai seawal 1 minggu berbanding kebanyakkan senaman kardio yang lain.

Kajian telah membuktikan bahawa lelaki dewasa yang menghabiskan 10 minit melakukan lompat tali setiap hari selama 6 minggu memberikan kebaikan kesihatan yang sama seperti lelaki dewasa yang menghabiskan 30 minit berjoging untuk jangka masa yang sama. Senaman ini meningkatkan kecergasan kardiovaskular yang boleh mengurangkan risiko daripada penyakit strok, serangan jantung, kencing manis yang merupakan antara pembunuh utama rakyat Malaysia.

Khasiat dan kebaikan melakukan senaman lompat tali

1. Pembakar Lemak Yang Mantap

Senaman Lompat tali boleh membakar sehingga 300 kalori tenaga dalam hanya 15 minit. Sebagai pengetahuan anda, 300 kalori adalah sama seperti 4 senduk rata nasi! Lebih banyak kalori yang dibakar maka penukaran lemak tubuh badan kepada tenaga adalah lebih banyak. Senaman ini adalah lebih baik daripada senaman kardio berterusan lain seperti berlari dan menunggang basikal yang tengah popular tu.

Senaman lompat tali adalah senaman yang menggerakkan hampir kesemua otot utama dalam badan dan dikategorikan sebagai senaman thermogenic iaitu senaman yang menghasilkan haba yang banyak pada tubuh badan. Jadi, untuk menghasilkan haba tersebut, tubuh badan perlulah membakar tenaga kalori pada tubuh badan. Bayangkan apabila tenaga kalori yang banyak digunakan setiap hari, apa yang akan terjadi. Boleh kurus dan sihat!

2. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Senaman lompat tali sering dikaitkan dengan peningkatan yang lebih baik terhadap kecergasan kardiovaskular dan juga kecergasan fizikal. Apabila senaman dilakukan, jantung yang aktif mengepam darah boleh memberi faedah yang baik kepada sistem kardiovaskular dan kesihatan jantung anda. Contohnya, lompat tali boleh meningkatkan V02 iaitu ukuran jumlah oksigen maksimum yang dapat digunakan seseorang semasa bersenam. Semakin tinggi V02, semakin tinggi daya tahan kardiovaskular.

Kajian baru dari tahun 2019 mendapati bahawa individu agak berusia yang melakukan dua sesi lompat tali setiap hari selama 12 minggu mempunyai fungsi pergerakan maksimum dan V02 mereka lebih baik berbanding dengan mereka yang melakukan rutin kecergasan seperti biasa. Pada akhir kajian, mereka yang melompat tali mempunyai lemak badan keseluruhan yang lebih rendah, kurang lemak badan di perut, dan kadar nadi yang lebih baik dimana semua ini dapat menyumbang kepada kesihatan jantung.

3. Meningkatkan Koordinasi Tubuh Badan

Senaman lompat tali mengerah tubuh badan ke arah koordinasi yang lebih baik, terutama ketika anda telah menguasai gerakan lompatan yang lebih mahir, seperti mengayunkan tali dengan cepat dua kali dalam setiap lompatan. Pergerakan ini membaiki koordinasi kerana ianya memerlukan beberapa bahagian badan berkomunikasi untuk menyelesaikan satu lompatan.

Kajian tahun 2015 yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Sukan dan Perubatan mendapati bahawa pemain bola sepak remaja yang melompat tali menunjukkan kemahiran motor yang lebih baik selepas 8 minggu berbanding mereka yang tidak melakukan senaman ini. Selain itu, terdapat juga kajian mendapati bahawa lompat tali membantu meningkatkan koordinasi motor di kalangan kanak-kanak autistik, yang sering bergelut dengan keseimbangan dan koordinasi.

4. Mengurangkan Risiko Kecederaan

Dengan peningkatan koordinasi melalui senaman lompat tali, risiko kecederaan semasa bersenam atau melakukan aktiviti seharian turut berkurang kerana tubuh badan akan lebih peka terhadap pergerakan.

Lompat tali juga bermanfaat bagi individu yang aktif dalam sukan. Ramai atlet bola keranjang, tenis, bola sepak dan sukan lain sering mengalami kecederaan kaki dan pergelangan kaki kerana pergerakan seperti berlari, berhenti dengan pantas dan kemudiannya berpusing. Risiko kecederaan pada bahagian tersebut boleh dikurangkan jika individu ini sering melompat tali kerana ia bukan sahaja meningkatkan koordinasi kaki tetapi juga meningkatkan kekuatan pada otot-otot yang mengelilingi sendi pergelangan kaki.

5. Menguatkan Tulang

Senaman lompat tali boleh menjadikan tulang anda lebih kuat dengan peningkatan ketumpatan tulang. Ketumpatan tulang diukur dengan kandungan mineral, seperti kalsium pada tulang anda. Jika kurang tumpat maka tulang tersebut akan mudah rapuh dan patah. Ketumpatan tulang yang lebih tinggi juga dapat mengurangkan risiko osteoporosis (penyakit tulang rapuh) di kemudian hari, terutamanya untuk kanak-kanak perempuan dan wanita.

Perkara ini dibuktikan dengan kajian barat yang mendapati bahawa kanak-kanak perempuan berusia 11 hingga 14 tahun yang mengambil bahagian dalam lompat tali secara mingguan mempunyai ketumpatan tulang yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak melakukan lompat tali. Pengkaji dari Asia pula mengesyorkan agar orang melompat tali selama 10 minit sehari untuk meningkatkan kekuatan tulang. Bagi anda yang mempunyai pekerjaan duduk lama di hadapan komputer yang menyebabkan postur badan membongkok, senaman ini sangat sesuai kerana semasa lompat tali, postur badan akan automatik menegak dan mendada.

Kesimpulan

Senaman ini sangat sesuai untuk dilakukan bagi kebanyakkan individu dan mudah untuk dilakukan walaupun pada ruangan yang terhad. Saranan tempoh senaman yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia adalah selama 150 minit seminggu iaitu 30 minit sehari selama 5 hari. Maka, lompat tali merupakan salah satu senaman yang boleh diamalkan. Bagi yang baru memulakan senaman, lompat tali boleh dimulakan dengan 5 minit sehari dan ditingkatkan dari masa ke semasa. Jom mula!

Rujukan

  1. Baker, J. A. 1968. Comparison of Rope Skipping and Jogging as Methods of Improving Cardiovascular Efficiency of College Men. Research Quarterly. American Association for Health, Physical Education and Recreation 39(2): 240-243.
  2. Chon, T.-J., Sung, D. J., Jeon, J.-Y. & Shin, J.-T. 2018. Enhancing Psychological and Physical Fitness Factors of Korea Middle School Students by Introducing Rope Skipping. Iranian journal of public health 47(12): 1965-1966.
  3. Fountaine, C. J. & Schmidt, B. J. 2015. Metabolic Cost of Rope Training. J Strength Cond Res 29(4): 889-893.
  4. Jeong, K.-C. & Shin, J.-G. 2017. Effects of Jump Rope Program on Motor Coordination of Children with Autistic Spectrum Disorder. Research Journal of Pharmacy and Technology 10: 2391.
  5. Kirthika, V., S, S. & Selvam, S. 2019. The Effect of Skipping Rope Exercise on Physical and Cardiovascular Fitness among Collegiate Males. Research Journal of Pharmacy and Technology 12: 4831-4835.
  6. Trecroci, A., Cavaggioni, L., Caccia, R. & Alberti, G. 2015. Jump Rope Training: Balance and Motor Coordination in Preadolescent Soccer Players. Journal of sports science & medicine 14(4): 792-798.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 12 =

Open

Close