Cara Tanam Durian yang Betul dan Mudah

cara tanam durian

Apakah cara tanam durian yang betul? Artikel ini akan membincangkan cara-cara yang betul untuk cara tanam pokok durian ini.

Durian (Durio zibethinus L.) adalah buah yang paling terkenal di Asia Tenggara. Dan ia terkenal dengan bau yang kuat dan mempunyai rasa yang unik. Secara amnya, buah durian mempunyai saiz yang besar iaitu antara 2 hingga 5 kg, berlekuk, berbentuk bulat hingga memanjang, diselaputi duri yang tajam dan isi yang berwarna kuning. Durian ditanam di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah. Terdapat lebih daripada 200 jenis durian yang didaftarkan, tetapi hanya 20 jenis yang banyak ditanam.

Durian secara tradisional dihasilkan secara kecil-kecilan di kebun (0.5-1.0 ha). Tetapi baru-baru ini durian telah dijadikan sebagai tanaman secara komersial dengan purata saiz ladang antara 12-120 Ha.

Sebilangan besar buah durian ditanam di Sabah dan Sarawak dan dihasilkan untuk pasaran tempatan, namun sebilangan buah dieksport ke Brunei dan Singapura. Tetapi, apabila buah durian diluar musimnya, buah durian akan diimport dari Thailand.

Nilai Pemakanan


Durian mempunyai protein sebanyak 2.5%, lemak 2.5%, karbohidrat 28% dan air iaitu 67%, sedikit fiber, mineral dan vitamin. Manakala bau yang kuat itu adalah dari campuran kompleks bahan seperti thiols, esters, ethers dan sulfides.

Kegunaan


Buah durian diawet dan dibekukan, dijadikan pasta, kek, aiskrim, roti atau pastri atau buahnya boleh diperam. Biji buah durian boleh dimakan selepas direbus atau dibakar. Kulit buah pula boleh dikeringkan dan digunakan sebagai bahan bakar.

Penanaman Dan Pemangkasan


Pemilihan anak benih adalah perlu bebas dari penyakit. Anak benih berasal dari kaedah cantuman boleh digunakan tetapi perlu memastikan mempunyai akar yang banyak.

Elakkan menanam terus pada tanah yang sebelum ini ditanam dengan pokok getah, koko ataupun betik, kerana tanaman ini mudah dijangkiti dengan Phytophthora palmivora. Jika tidak boleh, anda boleh tanam kekacang tanah sekurang-kurangnya setahun sebelum menanam durian. Kekacang tanah ini boleh diptong daunnya dan digunakan sebagai baja untuk membina bahan organik tanah dan aktiviti mikrob.

Pastikan paras air (water table) sekurang-kurangnya 80 cm di bawah aras tanah. Anak benih ditanam 30-40 cm di atas permukaan tanah di tempat lain.  Campurkan kompos seperti tahi ayam dan kapur ke dalam tanah sebelum menanam. Pilih anak pokok yang kuat, sihat dan tahan penyakit, seperti Cv Vietnam. La queo. Jangan tanam anak pokok terlalu dalam dan pastikan cantuman berada di atas tanah garisan. Basahkan anak pokok yang dipindahkan dengan larutan fosfonat di sekitar pangkal tanaman (10 mL 400 g / L a.i./10 L air).

Kepadatan pokok adalah 80-100 pokok / ha untuk kebanyakan kultivar, dan memangkas dahan secara kerap dalam jarak 80-100 cm dari tanah untuk menyediakan pengudaraan, dan untuk mengurangkan kelembapan kanopi.

Elakkan monokultur klon yang tidak tahan kepada serangan penyakit dan membuat penanaman semula dengan tanaman seperti betik, kelapa, atau koko yang bertindak sebagai host alternatif. Ini kerana ia boleh meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit.

Sungkupan


Jerami padi boleh digunakan sebagai sungkupan dan perlu ditukar secara berkala, bergantung kepada keadaan. Sungkupan perlu sepanjang penanaman durian untuk perlindungan akar mikorizal yang mencukupi dan mengurangkan kehilangan air semasa musim kemarau. Tetapi, perlu diingatkan untuk mengelakkan kelembapan berlebihan dan berterusan di sekitar batang pokok, kerana ini dapat mendorong penyakit kanker batang(Bukan penyakit kanser dalam manusia).

Pengurusan Air Dan Nutrien


Sistem pengairan diperlukan sepanjang penanaman durian terutamanya ketika musim kemarau yang berpanjangan. Penyiraman melalui semburan ataupun titisan adalah lebih sesuai digunakan. Pastikan sumber air adalah bersih dan tidak tercemar.

Baja organik, terutama tahi ayam lebih banyak digunakan berbanding baja kimia kerana penggunaan baja kimia berlebihan akan meningkatkan risiko phytophthora canker dan reput akar. Baja potash (pembekalan kalium) ditambahkan sebulan sebelum penuaian buah akan menghalang pengembangan ‘wet core’(Isi buah berair) dan meningkatkan kualiti buah.

Paclobutrazol, atau manipulasi kekurangan air di dalam tanah semasa musim hujan dengan menggunakan sungkupan plastik untuk mendorong berbunga, harus digunakan dengan berhati-hati dan tidak dilakukan setiap tahun. Ini adalah untuk mengelakkan pokok bantut dan tidak mengeluarkan hasil

Tuaian


Buah sebaiknya dituai hanya semasa mereka masih di atas pokok, dan bukan dari tanah. Elakkan bersentuhan dengan tanah dan kerosakan pada buah masak, kerana ini menyebabkan buah menjadi busuk selepas dituai.

Kebersihan Dusun Dan Pembuangan Buah


Semasa pemangkasan dan penuaian, alat harus dibasmi kuman dengan menggunakan amonium sebelum digunakan pada pokok seterusnya.

Diharapkan artikel cara tanam durian ini membantu para pembaca untuk menanam pokok durian dengan betul.

Cara Tanam pokok lain yang anda perlu tahu:

DurianTembikaiLabu
Daun KesumBuah NagaLimau Purut
AvocadoUbi KeledekKangkung
KentangPisangTomato
Bayam BrazilTaugehPokok Cili
SeraiCendawanSawi
SaladNanas MD2Daun Sup
JagungBawang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =

Open

Close