Kebanyakan dari kita akan terfikirkan gula dalam bentuk hablur putih yang memberikan rasa manis dalam makanan dan minuman. Sebenarnya, ada pelbagai bentuk gula yang tanpa sedar kita masukkan ke dalam diet kita sehari-hari. Pengetahuan tentang gula ini adalah penting bukan saja buat pesakit diabetes, tetapi untuk kita juga supaya kita dapat mengawal kalori dan amaun gula yang kita ambil sehari-hari.

Image result for sugar

Gula adalah nama umum bagi sekumpulan bahan kimia yang terdiri dari carbon, oksigen dan hydrogen. Gula bukan sahaja bahan utama bagi sumber tenaga kita, ia juga wujud sebagai tulang belakang DNA, malah gula adalah penting bagi menentukan jenis kelompok darah A, B, AB dan O kita.

Image result for sugar on rbc

 

Gula yang memberikan tenaga dengan cepat adalah glukosa. Gula ini adalah gula ringkas atau monosakarida yang dapat diserap serta merta oleh tubuh. Monosakarida lain adalah seperti fruktosa dan galaktosa.

Image result for monosaccharide

 

Gula dapur yang kita biasa gunakan sehari-hari dalam masakan dan minuman adalah sukrosa. Gula ini adalah disakarida – dua gula, yang terdiri dari glukosa dan fruktosa yang bergandingan. Gula jenis ini dengan mudahnya akan dimetabolismakan oleh enzim sukrase dalam tubuh kita untuk menjadi gula ringkas yang mudah diserap tubuh.
Sumber gula kita biasanya diperoleh dari tebu, manakala di eropah dari bit gula. Sebab itu dikatakan fruktosa adalah gula buah-buahan / tumbuhan kerana fruktosa (dalam bentuk sukrosa) banyak didapati dalam tumbuhan sebagai storan tenaga hasil dari fotosintesis. Madu adalah 40-55% fruktosa, jadi madu juga adalah sumber gula dalam diet kita.

Image result for disaccharide sucrose

Laktosa yang terdapat dalam susu juga adalah sejenis disakarida yang terdiri dari glukosa dan galaktosa. Gula ini akan dihadam oleh enzim lactase dalam perut kita. Kadang-kala enzim ini kurang atau tidak dihasilkan oleh tubuh dan menyebabkan laktosa terkumpul dan tidak dapat dihadam dan diserap di dalam perut dan usus. Ini akan meyebabkan masalah seperti cirit-birit dan ketidakselesaan perut. Keadaan ini digelar ‘lactose intolerance’ (tidak toleran laktosa).

Image result for disaccharide lactose

Menariknya, enzim ini akan berkurangan semakin kita dewasa. Jadi keadaan ‘lactose intolerance’ boleh berlaku pada kita walaupun ketika kecil kita boleh meminum susu tanpa masalah. Ibu-ibu juga dinasihati untuk membersihkan mulut bayi selepas selesai menyusu kerana gula laktosa ini juga wujud dalam susu ibu.

Image result for lactose intolerant

Gula juga wujud dalam makanan berkanji seperti nasi, kentang, ubi kayu, jagung dan gandum. Kanji disebut sebagai gula kompleks atau nama lainnya karbohidrat kerana ia terdiri dari rantaian-rantaian panjang glukosa. Kanji akan diuraikan oleh enzim-enzim dalam tubuh kita kedalam bentuk glukosa untuk diserap dalam darah. Jadi, pesakit diabetes yang mengawal pengambilan gula juga patut mengawal pengambilan makanan-makanan berkanji ini.

 

Image result for starch molecule

 

Gula terbitan atau pemanis bukan gula juga semakin mendapat tempat di kalangan pengguna. Pemanis bukan gula seperti aspartame adalah berasaskan asid amino dan bukan glukosa. Saccharin juga adalah gula sintetik berasaskan asid karboksilik. Kedua-duanya telah disahkan selamat untuk kegunaan manusia walaupun ada beberapa kontroversi mengenainya beberapa dekad lalu.

 

Pemanis tiruan berasaskan kompaun dari tumbuhan juga telah dipopularkan sebagai pilihan yang lebih sihat. Contohnya glikosida steviol dari stevia dan xylitol, gula alkohol dari serat tumbuh-tumbuhan.

Image result for aspartame saccharin

 

 

Ada beberapa minuman kopi mineral pra-campur yang diakui oleh ejen penjual tidak mempunyai kandungan gula. Tetapi apabila dilihat di belakang kotaknya, antara bahan-bahan utama adalah glukosa atau sirap glukosa. Aduhai… sudahlah dikatakan barang mereka mampu mengubati beberapa jenis penyakit kronik seperti diabetes, menipu pula dengan kandungan sebenar.

Kadang-kala, sumber gula juga ditulis sebagai dekstrose, sirap jagung (corn syrup), sirap glukosa (glucose syrup), sirap buah-buahan dan sebagainya dalam label makanan. Sebagai pengguna kita haruslah cakna dengan apa saja yang kita masukkan ke dalam mulut kita. Jangan tertipu lagi, ya!

‘A Sugar by any other name would taste as sweet….’

Penulis: Cisplatin

Shares