Anak anda selalu mengadu sakit kaki pada waktu malam?

Pada satu malam, tiba-tiba anak anda mengadu sakit kaki tanpa apa-apa sebab. Puaslah mengurut dan memujuk untuk sejam lebih, barulah sakit itu hilang dan anak anda tidur semula. Dan perkara ini berlaku bukan sekali dua. Malah setiap minggu. Anda sakit kepala dan...
Read More

Ujian Air Liur untuk mengesan kemungkinan kanser prostat

Saintis sedang membuat kajian berkenaan dengan sampel air liur untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai risiko untuk menghadapi kanser prostat ataupun tidak. Tujuannya adalah untuk mengesan 1 peratus populasi lelaki yang mempunyai kelainan genetik yang akan...
Read More

Kenapa Agaknya Berpuasa Tetapi Berat Badan tak Turun Jua?

Seringkali kita dengarkan apabila bulan puasa hampir tiba, banyak desas-desus bermula tentang keinginan untuk diet dan turunkan berat badan. Ramai yang kata ingin lakukan demi kesihatan, tak kurang juga yang ingin kelihatan ramping berseri di pagi Hari Raya. Namun,...
Read More

Ini Semua Salah Kau! Bukan Salah Aku!

Gambar oleh Andre Hunter di Unsplash Pernahkah anda menjumpai seseorang yang asyik menyalahkan orang lain? Semua yang berlaku kepada dia serba tak kena, bukan salah dia, pihak lain yang sepatutnya lebih bertanggungjawab, dan pelbagai alasan lagi. Mengapa sesetengah...
Read More

Masalah bahu terkehel

Antara masalah kesihatan yang utama melibatkan kecederaan fizikal badan yang sering dialami antaranya adalah terkehel bahu atau pun shoulder dislocation. Terkehel adalah kecederaan kepada sendi. Kecederaan ini berlaku apabila tulang beralih masuk dan keluar dari...
Read More

Ikuti kami di Facebook

Ini Semua Salah Kau! Bukan Salah Aku!

Gambar oleh Andre Hunter di Unsplash Pernahkah anda menjumpai seseorang yang asyik menyalahkan orang lain? Semua yang berlaku kepada dia serba tak kena, bukan salah dia, pihak lain yang sepatutnya lebih bertanggungjawab, dan pelbagai alasan lagi. Mengapa sesetengah...

Masalah bahu terkehel

Antara masalah kesihatan yang utama melibatkan kecederaan fizikal badan yang sering dialami antaranya adalah terkehel bahu atau pun shoulder dislocation. Terkehel adalah kecederaan kepada sendi. Kecederaan ini berlaku apabila tulang beralih masuk dan keluar dari...

Kenapa Susah Untuk Memilih?

Setiap hari anda melalui proses membuat keputusan, daripada saat anda bangun dari katil pada waktu pagi sehingga anda baring semula pada waktu malam. Kerapkali anda merasakan keputusan yang anda buat pada hari itu adalah hasil daripada pegangan, pendapat dan idea anda...

Cuka Apple. Sedikit perkongsian.

Penggunaan cuka apple telah di gunakan sejak zaman purba lagi. Hippocrates, iaitu bapa kemodenan perubatan menggunakan cuka buah apple Bersama madu untuk mengubati pelbagai jenis penyakit terutama ketika mengubati tentera Amerika semasa zaman peperangan. Apa itu cuka...

Suplemen Minda – Berkesan Ke?

  Gambar oleh Ben White di Unsplash   Terdapat pelbagai produk di pasaran yang membuat tuntutan dalam membantu pelajar sekolah mendapatkan keputusan cemerlang. Pelbagai testimoni muncul memberi kredit kepada produk minda sebagai asbab untuk keputusan yang...

Tentang mata yang sentiasa memerhati… Betul ke?

Mungkin sesetengah dari kita pernah melihat video berikut: https://www.youtube.com/watch?v=_yKga54tx6U   Adakah anda merasakan perkara ini benar? Takut tak?   Betul ke? Jawapannya: Betul. Dan ada tapi di situ.   Tapi apa? Sebenarnya teknologi memproses...

Apakah Virtual Autism/Autisme Maya?

Terdapat beberapa pertanyaan dan kekeliruan berkenaan apa yang dikatakan sebagai 'Virtual Autism(VA)' ataupun ciri-ciri autisme(traits) yang berlaku akibat penggunaan alat peranti, skrin elektronik atau gadjet(alatan maya) Pertama sekali virtual autism BUKAN dan TIDAK...

Thermodinamik: Tenaga yang Mengubah

Apa itu Thermodinamik? Thermodinamik merupakan satu cabang Sains yang membicarakan tentang tenaga. Tenaga itu adalah suatu keupayaan untuk merubahkan sesuatu. Thermodinamik ini mencakupi keseluruhan aspek tenaga iaitu perubahan tenaga seperti penghasilan kuasa,...

Baju Ni Warna Apa?

    Baru-baru ini telah tular semula satu gambar yang menjadi topik perbualan hangat dalam kalangan netizen. Gambar tersebut menunjukkan satu baju wanita yang mempunyai dua warna. Warna yang dilihat berbeza mengikut individu, sama ada putih-emas atau...

Tahu tak macam mana ubat moden di hasilkan dari pokok?

Terdapat tiga fasa utama dalam pembangunan ubat-ubatan dari tumbuh- tumbuhan iaitu Fasa Penemuan (Discovery), Fasa Pra-Klinikal dan Fasa Klinikal. Pada fasa pertama, terdapat beribu pokok dan sebatian kimia yang dikenalpasti berpotensi mengubati sesuatu penyakit....

Aku yang Stress, Kau yang Murung?

Gambar oleh Cris Saur di Unsplash   Anda tertekan ataupun kemurungan? Dengan pelbagai kempen kesedaran tentang kesihatan mental yang tersebar secara meluas pada akhir-akhir ini, masyarakat sudah semakin cakna dengan isu ini, lebih-lebih lagi tentang masalah...

DOULA TU APA? KUIH KE? BAHAGIAN 3

Sejak beberapa hari lepas tular kisah berkenaan Child Birth Educator atau nama glamernya doula yang dikatakan terlibat dan mempengaruhi seorang ibu untuk melahirkan anak dirumah(homebirth). Boleh tahan ramai juga rakyat marhaen yang tidak tahu mahupun kenal doula tu...

Ada apa dengan Google?

Apakah makna Google? Bukannya ‘Goggles’ yang digunakan untuk berenang. Sebenarnya ‘Google’ adalah ejaan lain bagi satu nombor yang sangat besar iaitu 10100 yang dipanggil Googol (sebutannya sama dengan Google). Syarikat yang ditubuhkan oleh Larry Page and Sergey Brin...