Public Apology to Wen Ken Drug Co (Pte) Ltd in respect of the article entitles “AIR CAP KAKI TIGA BAHAYA?” posted in Root of Science on 10/3/2018

Shearn Delamore & Co 7th Floor, Wisma Hamzah-Kwong Hing, No. 1, Leboh Ampang, 50100 Kuala Lumpur Attn.: Wen Ken Drug Co (Pte) Ltd Yap Khai Jian Indran Shanmuganathan Your ref: SD/TM/4395109(IS/YKJ) Date: 24th March 2017 Dear Sirs, Slander to Goods and Defamation...
Read More

UBER vs GRAB atau Sebenarnya UBER vs SoftBank?; Serta Dominasi Pengangkutan Awam Masa Depan.

Uber diasaskan bukanlah sekadar mahu lawan teksi atau selama-lamanya mempunyai partner (Driver) yang memandu menggunakan aplikasinya. Visi Uber sebenarnya adalah mahu mendominasi pengangkutan awam pada masa hadapan. Bayangkan pada masa hadapan, kita dah tak perlu beli...
Read More

Suplemen Minda – Berkesan Ke?

  Gambar oleh Ben White di Unsplash   Terdapat pelbagai produk di pasaran yang membuat tuntutan dalam membantu pelajar sekolah mendapatkan keputusan cemerlang. Pelbagai testimoni muncul memberi kredit kepada produk minda sebagai asbab untuk keputusan yang...
Read More

Dihempap Ketika Tidur. Benarkah ada Jin yang Mengganggu?

Anda terjaga tatkala baru melelapkan mata. Anda berjaya membuka mata. Anda dapat melihat persekitaran anda. Namun, apabila anda cuba bergerak, tangan dan kaki anda tidak berfungsi. Anda mula kaget, cuba untuk menjerit namun suara anda juga tidak keluar. Debaran mula...
Read More

Cambridge Analytica – Teori atau Konspirasi?

Michal Kosinski, seorang ahli psikologi telahpun mencipta satu kaedah untuk menganalisa manusia berdasarkan aktiviti Facebook mereka. Beliau adalah seorang pakar terkemuka dalam bidang psikometrik iaitu salah satu cabang psikologi berdasarkan data. Apa yang...
Read More

Ikuti kami di Facebook

Dapatkan buku kami

Suplemen Minda – Berkesan Ke?

  Gambar oleh Ben White di Unsplash   Terdapat pelbagai produk di pasaran yang membuat tuntutan dalam membantu pelajar sekolah mendapatkan keputusan cemerlang. Pelbagai testimoni muncul memberi kredit kepada produk minda sebagai asbab untuk keputusan yang...

Tentang mata yang sentiasa memerhati… Betul ke?

Mungkin sesetengah dari kita pernah melihat video berikut: https://www.youtube.com/watch?v=_yKga54tx6U   Adakah anda merasakan perkara ini benar? Takut tak?   Betul ke? Jawapannya: Betul. Dan ada tapi di situ.   Tapi apa? Sebenarnya teknologi memproses...

Apakah Virtual Autism/Autisme Maya?

Terdapat beberapa pertanyaan dan kekeliruan berkenaan apa yang dikatakan sebagai 'Virtual Autism(VA)' ataupun ciri-ciri autisme(traits) yang berlaku akibat penggunaan alat peranti, skrin elektronik atau gadjet(alatan maya) Pertama sekali virtual autism BUKAN dan TIDAK...

Thermodinamik: Tenaga yang Mengubah

Apa itu Thermodinamik? Thermodinamik merupakan satu cabang Sains yang membicarakan tentang tenaga. Tenaga itu adalah suatu keupayaan untuk merubahkan sesuatu. Thermodinamik ini mencakupi keseluruhan aspek tenaga iaitu perubahan tenaga seperti penghasilan kuasa,...

Baju Ni Warna Apa?

    Baru-baru ini telah tular semula satu gambar yang menjadi topik perbualan hangat dalam kalangan netizen. Gambar tersebut menunjukkan satu baju wanita yang mempunyai dua warna. Warna yang dilihat berbeza mengikut individu, sama ada putih-emas atau...

Tahu tak macam mana ubat moden di hasilkan dari pokok?

Terdapat tiga fasa utama dalam pembangunan ubat-ubatan dari tumbuh- tumbuhan iaitu Fasa Penemuan (Discovery), Fasa Pra-Klinikal dan Fasa Klinikal. Pada fasa pertama, terdapat beribu pokok dan sebatian kimia yang dikenalpasti berpotensi mengubati sesuatu penyakit....

Aku yang Stress, Kau yang Murung?

Gambar oleh Cris Saur di Unsplash   Anda tertekan ataupun kemurungan? Dengan pelbagai kempen kesedaran tentang kesihatan mental yang tersebar secara meluas pada akhir-akhir ini, masyarakat sudah semakin cakna dengan isu ini, lebih-lebih lagi tentang masalah...

DOULA TU APA? KUIH KE? BAHAGIAN 3

Sejak beberapa hari lepas tular kisah berkenaan Child Birth Educator atau nama glamernya doula yang dikatakan terlibat dan mempengaruhi seorang ibu untuk melahirkan anak dirumah(homebirth). Boleh tahan ramai juga rakyat marhaen yang tidak tahu mahupun kenal doula tu...

Kentang Warna HIJAU Beracun?

Kentang yang dibeli kadang-kala dilupakan. Terbiar sepi di dapur dan mula bertunas. Selalunya kulit kentang akan bertukar kehijauan. Orang kata beracun. BENARKAH? Kentang (Solanum tuberosum) adalah dari tumbuhan keluarga Solanaceae. Kentang adalah dari genus Solanum,...

Ada apa dengan Google?

Apakah makna Google? Bukannya ‘Goggles’ yang digunakan untuk berenang. Sebenarnya ‘Google’ adalah ejaan lain bagi satu nombor yang sangat besar iaitu 10100 yang dipanggil Googol (sebutannya sama dengan Google). Syarikat yang ditubuhkan oleh Larry Page and Sergey Brin...

PEMANTAUAN IBU DAN BAYI SEMASA PROSES MELAHIRKAN

Proses melahirkan di fasiliti perubatan akan melalui prosedur pemantauan rapi bagi kedua-dua ibu dan bayi dalam kandungan. Kesemua maklumat pemantauan sepanjang proses melahirkan ini direkodkan di atas sekeping kertas dinamakan PARTOGRAM. Dalam bidang perubatan,...